

Näin valitset oikean teräketjun moottorisahaasi
Moottorisahan ketju on tylsistynyt, ja siihen pitäisi löytää uusi terä. On vain yksi ongelma: pakkausta ei näy missään. Mistä tiedät, millainen teräketju moottorisahaasi käy? Lue alta asiantuntijoidemme vinkit siihen, mitä pitää ottaa huomioon, kun moottorisahaan hankitaan uusi teräketju. Vaihtoehtoisesti voit myös katsoa videolta tiivistetyn version!
Moottorisahan teräketjun valinta
Moottorisahan teräketjua valitessa tulisi kiinnittää huomiota kolmeen asiaan: vetolenkkien lukumäärään, vetolenkkien jakoon sekä niiden paksuuteen. Mikäli alkuperäinen myyntipakkaus on vielä tallella, löytyvät nämä tiedot helposti siitä. Vetolenkkien lukumäärän saa selville laskemalla. Tarkemmat ohjeet vetolenkkien laskentaan ovat hieman alempana.
Vetolenkkien jako määrää, kuinka pitkä teräketju on. Jako on tärkeä siksi, että teräketjuissa on saman vetolenkkien määrän omaavia malleja jaolla, jolloin ketjut ovat erimittaisia. Ketjujakoja on olemassa neljä eri luokkaa, joista yleisimmät ovat .325” sekä 3/8”. Jako mitataan teräketjusta ottamalla minkä tahansa kolmen niitin välinen etäisyys, jakamalla se kahdella sekä muuttamalla tämän summan tuumiksi. Vaihtoehtoisesti voit myös katsoa mitan alla olevasta muuntotaulukosta. Jaon sopivuuden moottorisahan laipalle voidaan selvittää kokeilemalla. Mikäli jako on oikea, ketju uppoaa laippaan pyörittäessä ja pyörii täydellisesti.
Muista tarkistaa myös teräketjun vetolenkkien paksuus. Vetolenkkien paksuus voidaan mitata esimerkiksi digitaalisella työntömitalla.


Minkä kokoisen teräketjun tarvitsen?
Ketjujakoja on neljä erilaista. Oheisesta taulukosta näet suoraan, miten vetolenkkien jaot kääntyvät millimetreistä tuumiksi.
12,7 mm | ¼” |
16,51 mm | .325” |
19.05 mm | 3/8” |
20,52 mm | .404” |


Teräketjun lenkkien laskenta
Lenkkien laskenta tapahtuu esimerkiksi asettamalla teräketju tasaiselle alustalle suoraksi. Aloita lenkkien laskeminen yhdestä päästä. Yksi lenkki on ketjun sisäpuolelle jäävä, urassa kulkeva “hainevä”. Päästyäsi ketjun toiseen päähän, kerro saamasi tulos kahdella. Näin saat teräketjun lenkkien määrä.
Moottorisahan laipan pituus
Moottorisahan laipan pituus ilmoitetaan yleensä tuumissa. Laipan pituus määrittää sen, kuinka pitkän teräketjun tarvitset. Löydät tämän tiedon yleensä laipasta, josta löytyy myös jako, vetolenkin uraleveys sekä lenkkimäärä, mikäli nämä eivät ole kuluneet pois.


Teräketjun asentaminen moottorisahaan
Avaa moottorisahan purusuojus kääntämällä säätöpyörässä olevaa kääntökahvaa vasemmalle. Käännä terälevyssä olevaa ketjunkiristinpyörää oikealle pääteasentoon. Käytä työkäsineitä työskennellessä teräketjun kanssa. Tarkista ketjun kiertosuunta ja vie ketju vetopyörän ja terälevyn ympäri, aloittaen teräketjun kärjestä. Varmista, että ketju on kunnolla paikallaan koko matkalta.
- Kiristä ketju vetämällä terälevyä. Asenna ketjun suojus takaisin paikalleen. Varmista, että ketjun kiristimen tappi tulee terälevyssä olevan reiän läpi. Kiristä terämuttereita hieman.
- Kiristä ketju kääntämällä ketjun kiristintä myötäpäivään. Kireys on oikea, kun ketju ei riipu terälevyn alapuolella eikä vetolenkkejä voi nostaa kokonaan irti terälevyn urasta.
- Kiristä terämutterit tiukasti. Yritä vetää ketjua terälevyn ympäri käsin. Sen tulisi liikkua tasaisesti (huom. ketjujarrun on oltava pois päältä, jotta ketju liikkuisi). Jos näin ei ole, ketju on liian kireä.
- Ennen moottorisahan käyttämistä tulisi tarkistaa myös teräketjun voitelu. Käynnistä moottorisaha, aseta se kannon päälle ja lisää kierroksia. Mikäli kantoon tulee öljyraita, ketjun voitelu toimii
Moottorisahan teroitus
Moottorisahan teroitus on tärkeä osa moottorisahan huoltoa ja käyttöiän pidentämistä. Tylsällä teräketjulla sahaaminen kuluttaa sahaa nopeammin ja lisää polttoaineen kulutusta. On helpompi teroittaa vähän ja usein. Käyttäessä moottorisahaa pitkään, voi teroituksesta huolehtia esimerkiksi polttoaineen lisäämisen yhteydessä.
Teroituksen tarpeen huomaa usein sahan käytön tuottaman sahanpurun laadusta: terävä ketju tekee lastua, kun taas tylsä ketju synnyttää jauhomaista purua. Teräketju on vaihdettava viimeistään silloin, kun leikkuuhammasta on jäljellä enää 4 millimetriä, sekä jos leikkuuhampaita on katkeillut tai vetolenkkejä vaurioitunut. Teräketju kannattaa ajallisista syistä vaihtaa uuteen myös silloin, jos sen kulmat ovat päässeet pyöristymään liiallisesti tylsyyden takia
Moottorisahan terän teroitus työkalulla vai käsin?
Teräketjun teroitus onnistuu parhaiten käsin, mikäli käytössä on oikeat työkalut sekä laadukkaat viilat. Koneteroitusta kannattaa suosia silloin, kun viilattavia teräketjuja on useita. Ketju tulisi vaihtaa, mikäli pisin osa leikkuuhampaasta on alle 4 mm tai jos havaittavissa on halkeamia.
Ohje teräketjun teroitukseen
Teräketjua teroittaessa suosittelemme käytettäväksi viilanohjainta. Näin ei tarvitse huolehtia eri viilauskulmista, ja teräketjun viilaus sujuu jouhevammin.
- Etsi ensiksi kulunein leikkuuhammas. Kaikki leikkuuhampaat tulee viilata yhtä pitkiksi kuin kulunein leikkuuhammas.
- Aseta viilanohjain teräketjulle siten, että ohjaimessa olevat nuolet osoittavat teräketjun pyörimissuuntaan. Aseta pyöröviila 90 asteen kulmaan viilanohjaimen rulliin nähden.
- Viilaa leikkuuhammasta molemmilla käsillä itsestäsi poispäin. Huomioitahan, että viilan on oltava molempien rullien päällä.
- Viilaa seuraavaksi loputkin hampaat. Kun olet viilannut kaikki leikkuuhampaat yhdeltä puolelta, avaa puristin ja kiinnitä terälevy toisesta suunnasta. Teroita leikkuuhampaat samalla tavalla vastakkaiseen suuntaan.
Tutustu teräketjuihin!
Moottorisahan teräketjun valinta tiivistettynä
Katso oheiselta videolta vinkit teräketjun valintaan ja asentamiseen!