Aggregaatin valinta – näin valitset oikean aggregaatin

Aggregaatteja on saatavana useita erilaisia. Mistä tietää, millainen aggregaatti sopii parhaiten juuri omiin tarpeisiin? Lue alta asiantuntijoidemme vinkit siihen, mitä pitää ottaa huomioon, kun hankitaan aggregaattia. Vaihtoehtoisesti voit myös katsoa videolta tiivistetyn version!

Mikä on aggregaatti?

Aggregaatti on laite, jolla on mahdollista tuottaa sähköä silloin, kun sitä ei ole muuten saatavilla. Käyttötarve voi syntyä esimerkiksi mökille, työmaalle tai varavirtalähteeksi kotiin.  Aggregaatti tuottaa sähköä generaattorin avulla erilaisten laitteiden tarpeisiin. Mahdollisia käyttökohteita ovat esimerkiksi työkalut ja kodinkoneet.  

Mikäli sähköverkko on epävakaa, voidaan aggregaatilla turvata kriittisiä toimintoja, kuten esimerkiksi jääkaappi ja pakastin. Suomessa on myös paljon sähköttömiä mökkejä, joissa aggregaatilla voidaan saada virtaa sähkötarpeen mukaan. Aggregaatti mökille voi olla hieman pienempitehoinen, etenkin jos käyttö on epäsäännöllistä. Mökille aggregaattia valitessa kannattaa ottaa myös huomioon esimerkiksi melutaso sekä liikuteltavuus. 

Bensakäyttöinen vai dieselaggregaatti?

Aggregaateista on olemassa sekä dieselkäyttöisiä tai bensiinikäyttöisiä versioita. Lopputulos on molemmilla sama eli virransaanti koneisiin. Dieselaggregaatit ovat yleensä hieman kalliimpia ostaa, mutta lopulliset käyttökustannukset elävät polttoaineiden markkinahintojen mukaan. Aggregaatin polttoaineen kulutus riippuu mallista sekä sen käyttämästä polttoaineesta. Aggregaatti maksaa joitain satoja euroja riippuen sen tehosta sekä siitä, onko kyseessä digitaaliaggregaatti vai perinteinen aggregaatti. 

Sopivan aggregaatin valinta lähtee käyttötarkoituksesta 

Aggregaattia valitessa kannattaa aloittaa listaamalla tärkeimmät koneet, joita halutaan aggregaatilla pyörittää, sekä laskea niiden virrantarve yhteen wateissa tai kilowateissa. Käytön kannalta on oleellista, että aggregaatti on riittävän tehokas haluttujen laitteiden käyttöön. Lisäksi valinnassa kannattaa ottaa huomioon, mikäli aggregaattia liikutellaan useasti. Jos aggregaattia otetaan silloin tällöin mukaan, on kevyempi salkkumalli hyvä vaihtoehto. Niistäkin löytyy tehoja yhdestä kolmeen kilowattiin antoteholtaan, jolloin niilläkin pystyy pyörittämään reilumman kokoisiakin laitteita.  

Omakotitalo vaatii yleensä isomman aggregaatin, sillä käyttökohteita on useita ja koneiden pyöritys vaatii enemmän tehoa. Esimerkiksi vedentulo kaivosta vaatii paljon energiaa. Pienempi aggregaatti voi tulla kyseeseen, kun sähköntarve on pienempi. Pieni aggregaatti sopii hyvin esimerkiksi akkujen ja varavirtalähteiden lataukseen, kännyköiden ja muiden USB-käyttöisten laitteiden lataukseen sekä valojen ylläpitoon. Pieni aggregaatti sopii myös paremmin silloin, kun aggregaattia liikutellaan paikasta toiseen. 

Digitaaliaggregaatit tasaisemman sähkön tuottamiseen 

Aggregaatti, jossa on digitaalinen invertteri tuottaa laadukkaampaa ja tasaisempaa sähköä. Digitaaliaggregaatti mahdollistaa puhtaamman, tasaisen sähkövirran ilman piikkejä, joka sopii käytettäväksi paremmin esimerkiksi viihde-elektroniikan kanssa. Mikäli sähkö ei ole tasalaatuista, on vaarana vaurioittaa tai särkeä herkempiä sähkölaitteita. Sähkölaitteet kannattaa kytkeä aggregaattiin niin, että aggregaatin virransyöttö on pois päältä. 

Lisäksi digitaaliaggregaateissa on nykyään monesti myös suoraan USB-ulossyöttövirtoja tai 12-voltin ulossyöttövirtoja, jolloin pystytään lataamaan esimerkiksi akkuja, puhelimia sekä muita USB-latauksella ladattavia laitteita. Jos puhutaan isommista sähkökoneista esimerkiksi sirkkeleistä tai halutaan syöttää suoraan asunnon sähköpääkeskukseen virtaa, niin valinta on silloin 400-volttinen eli voimavirta-aggregaatti. Sen avulla voidaan sähkökeskuksen kautta käyttää normaalisti kaikkia kodin laitteita, aggregaatin ulosottotehon mahdollistamin lukemin. Voimavirta-aggregaatti mahdollistaa voimavirran saannin sinne, mihin sitä tarvitset. 

Miten aggregaatin tehoa tulisi tulkita? 

Yleensä aggregaatteja markkinoidaan niiden maksimitehon mukaan, eli maksimiteho voisi olla esimerkiksi yksi kilowatti. Todellisuudessa jatkuva teho on tässä esimerkissä noin 800–900 wattia. Se yleensä mainitaan joko paketissa tai viimeistään käyttöohjekirjassa. Maksimiteho on hetkellinen, jatkuvaa tehoa suurempi teho. Aggregaatit pystyvät tuottamaan kovemman tehon lyhyen ajan ennen kuin ne palaavat tavalliseen tehoonsa. Maksimitehon ero jatkuvaan tehoon riippuu mallista.  

Esimerkiksi jos sinulla on kompressori tai vesiautomaatti, jotka ovat monesti oikosulkumoottoreilla varustettuja, saattavat ne haukata virtaa jopa neljä tai viisi kertaa tyyppikilvessä osoitetun määrän verran. Tällöin oikea valinta on isompi 1-vaihe aggregaatti, joka antaa tarvittava virtamäärän yhteen vaiheeseen. Vaihtoehtoisesti 3-vaihe aggregaatti antaa saman virran kolmeen vaiheeseen. Voimavirta- eli 3-vaiheinen aggregaatti on omiaan, kun esimerkiksi syötetään talon sähkökeskukseen suoraa virtaa, jolloin sähkökeskus jakaa sen suoraan pistorasioihin 1-vaiheiseksi. Se, kuinka tehokkaan aggregaatin tarvitset, sekä tulisiko sen olla 1-vaiheinen aggregaatti vai 3-vaiheinen aggregaatti, riippuu aggregaatilla käytettävistä koneista. 

Aggregaatin antotehon laskeminen 

Aggregaateista ilmoitetaan kahta eri teholukemaa: Maksimiantoteho = suurin teho, jonka aggregaatista voi ottaa ulos lyhytaikaisessa käytössä. Max. jatkuva teho = suurin teho, jonka aggregaatista voi ottaa ulos jatkuvassa käytössä. Max. jatkuva teho = 80 % x max. antoteho. 

Tarvittavan max. antotehon laskeminen: Sähkölaitteet voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään:

 • Erittäin pientä käynnistysvirtaa vaativat laitteet: kerroin n. 1,2–1,5 
  • Vastuksella toimivat laitteet (lamput, uunit, sähkölämmittimet) 
 • Pientä käynnistysvirtaa vaativat laitteet: kerroin n. 1,5–2,5 
  • Hiiliharjamoottorit (pienet porakoneet, pienet kulmahiomakoneet jne.) 
 • Suurta käynnistysvirtaa vaativat laitteet: kerroin n. 2,5–3,5 
  • Oikosulkumoottorit (kompressorit, isot rakennussirkkelit jne.) 

Huomioithan, että luvut ovat suuntaa antavia, sähkölaitteiden todelliset ottotehot voivat poiketa paljon tyyppikilven arvosta. 

Miten aggregaatti toimii?

Aggregaatin käynnistys

Ennen aggregaatin käynnistämistä, täytä polttoainesäiliö joko bensiinillä tai dieselillä mallin tarpeiden mukaan. Käännä kaasuttimen ryyppy eli rikastin päälle, ja aggregaatin käyttö voi alkaa. Aggregaatti käynnistetään mallista riippuen joko käsin tai sähköstartilla. Aggregaatti sähköstartilla voi monesti olla helpompi käynnistää käsikäyttöisiin, vedettäviin malleihin verrattuna. Sähkökäynnisteinen aggregaatti on monesti kätevä, mikäli aggregaattia käynnistetään vaikeissa olosuhteissa. Esimerkiksi kovalla pakkasella sähkökäynnistys helpottaa käynnistämistä. Sähkökäynnisteisten aggregaattien käytössä laitteen akkua täytyy tarkkailla. Lue aina laitteen omat käyttöohjeet ennen aggregaatin käyttöä. 

Aggregaatin käytössä tulee ottaa huomioon, että kyse on polttomoottorista, joka tuottaa pakokaasua, jolloin sitä ei voi missään nimessä käyttää sisätiloissa. Aggregaattia tulisi käyttää ulkona, terassilla tai jossakin erikseen tehdyssä katoksessa. Käydessään aggregaattien polttomoottorit voivat olla melko äänekkäitä silloin, kun virtaa tarvitaan enemmän. Niiden sijoituspaikka tulisi miettiä tämä mielessä pitäen, ja vaihtoehtona on rakentaa esimerkiksi aggregaatin suoja äänieristyksellä. Tällöin on varmistettava riittävä ilmanvaihto sekä suojaus sateelta.

Mitä bensaa ja öljyä aggregaattiin?

Öljyt eivät tule koneissa mukana, vaan ne ostetaan erikseen. Lisää moottoriöljyä käyttöohjekirjan mukainen määrä aggregaattiin ennen käytön aloitusta. Polttoaineena suositellaan käytettäväksi nelitahtista pienkonebensiiniä, joka soveltuu hyvin niin aggregaateille kuin esimerkiksi ruohonleikkureillekin. Sen säilyvyys on hyvä, jolloin aggregaatin tankissa ollessaan se ei menetä laatuaan.  Näin aggregaatti lähtee todennäköisesti hyvin käyntiin myös esimerkiksi seuraavalla kerralla, kun mökille tulee. Aggregaatti on hyvä tyhjentää polttoaineesta, mikäli se jää käyttämättömäksi pidemmäksi ajaksi. Huolehdi, että käytät dieselaggregaatissa dieseliä ja bensiinikäyttöisissä bensiiniä. 

Miten aggregaatin huolto tapahtuu?

Aggregaattia tulisi huoltaa ohjekirjan ohjeiden mukaisesti. Huolto tulee ajankohtaiseksi joko käyttötuntien tai kuluneen ajan mukaan. Huollon yhteydessä on mahdollista esimerkiksi vaihtaa öljyt, polttoaine sekä ilmansuodatin, mikäli nämä tulevat ajankohtaiseksi.  

Tutustu aggregaatteihin!

 1. 101499362a942a94bb7e3fdbe024d39d
 2. 10149925a024a024efdc4dd750197533
 3. 101499263863386338d48e63e21cf928
 4. 1009335284688468c8ac7a499c2d38a9
  Special Price 450,00 € Regular Price 499,00 €

  Alin 30pv hinta ennen kampanjaa
 5. 10134899bb6bbb6bbabc70445e9c0dd5
 6. 10134898fc61fc6168903b7a5846613b
  Special Price 899,00 € Regular Price 1 090,00 €

  Alin 30pv hinta ennen kampanjaa
 7. 10149900313c313c665e892e256f0116
 8. 101359746a5d6a5ddb4eea52bc4dc481
 9. 10147043a3d3a3d3a27a1b7b9cadc2e6
 10. 101379966ee26ee2245ebad65c26a705

Aggregaatin valinta tiivistettynä

Katso oheiselta videolta vinkit aggregaatin valitsemiseen ja käyttöön!